Sernik waniliowo - czekoladowo - gruszkowy

Sernik waniliowo - czekoladowo - gruszkowy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szt. herbatników kakaowych typu Petit Buere

    20
  • g rozpuszczonego masła+1 łyżka cukru trzcinowego Muscovado

    50
  • jajka

    2
  • szkl. cukru kryształu do masy+

    3/4
  • op. 16g cukru wanilinowego

    2
  • łyżki płatków czekoladowych

    3
  • łyżeczek żelatyny w proszku + 0,5 szkl. gorącej wody do masy

    5
  • łyżki cukru kryształu do owoców

    4
  • z 1/2 cytryny

    sok
  • szkl. wody+3 łyżeczki żelatyny do galaretki

    1-1,5
  • gruszki

    4 odmiana: "konferencja"
  • twaróg

    1 kg (3-krotnie zmielony)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wypełniłam, po brzegi, tortownicę o śr. 22cm. Żelatynę odmierzałam zwykłą łyżeczką do herbaty, tak z małym garbkiem. Herbatniki włożyłam do torebki foliowej i pokruszyłam dokładnie, przesypałam do miski, wlałam rozpuszczone masło i dodałam cukier, wymieszałam, przełożyłam do tortownicy, dokładnie ugniotłam na dnie łyżką i wstawiłam do lodówki. Gruszki obrałam, usunęłam gniazda nasienne a miąższ pokroiłam w kosteczkę i skropiłam sokiem cytrynowym. Następnie przełożyłam do rondelka, dodałam cukier, 1 szkl. wody i na małym ogniu zagotowałam. Po chwili zdjęłam z ognia, dodałam żelatynę, mieszałam aż całkowicie się rozpuściła - objętość gruszek z wytworzonym sokiem powinna wynosić 0,5 l i jeśli jest mniej to należy dolać trochę wody. Galaretkę owocową odstawiłam do ostygnięcia. Żelatynę przeznaczoną do masy serowej rozpuściłam w 0,5 szkl. gorącej wody, odstawiłam aby przestygła. W tym czasie ubiłam 2 całe (umyte dokładnie i sparzone!) jajka z cukrem zwykłym i wanilinowym. Do puszystej masy dodałam ser i jeszcze chwilę ubijałam. Następnie cieniutkim strumieniem, nie przerywając miksowania, wlałam żelatynę. Na koniec dodałam płatki czekoladowe i zamieszałam łyżką. Masę wylałam do tortownicy z zastygniętym spodem, odstawiłam do stężenia, do lodówki na ok. 0,5 godz.. Po tym czasie na wierzch wylałam tężejącą galaretkę z gruszkami i ponownie odstawiłam tortownicę do lodówki. Deser najlepiej zrobić poprzedniego dnia, będziemy mieli pewność, że masa dobrze stężeje.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Miki

28.02.2012 20:23
mniam

jogobella23

03.02.2012 08:52
super

Rogalik

18.03.2011 22:14
uwielbiam sernik

Anna169Hosz

09.02.2011 08:01
Uwielbiam smak gruszek- musi być bardzo smaczny.

wiktor188

10.12.2010 15:10
pycha

Monika179

04.09.2010 13:33
mniam

Emilia21

30.08.2010 14:53
znakomite

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat