Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik waniliowo - czekoladowo - gruszkowy

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szt. herbatników kakaowych typu Petit Buere 20
g rozpuszczonego masła+1 łyżka cukru trzcinowego Muscovado 50
jajko 2
szkl. cukru kryształu do masy+ 3/4
op. 16g cukru wanilinowego 2
łyżki płatków czekoladowych 3
łyżeczek żelatyny w proszku + 0,5 szkl. gorącej wody do masy 5
łyżki cukru kryształu do owoców 4
z 1/2 cytryny sok
szkl. wody+3 łyżeczki żelatyny do galaretki 1-1,5
gruszki 4 odmiana: "konferencja"
twaróg 1 kg (3-krotnie zmielony)

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik waniliowo - czekoladowo - gruszkowy

Wypełniłam, po brzegi, tortownicę o śr. 22cm. Żelatynę odmierzałam zwykłą łyżeczką do herbaty, tak z małym garbkiem. Herbatniki włożyłam do torebki foliowej i pokruszyłam dokładnie, przesypałam do miski, wlałam rozpuszczone masło i dodałam cukier, wymieszałam, przełożyłam do tortownicy, dokładnie ugniotłam na dnie łyżką i wstawiłam do lodówki. Gruszki obrałam, usunęłam gniazda nasienne a miąższ pokroiłam w kosteczkę i skropiłam sokiem cytrynowym. Następnie przełożyłam do rondelka, dodałam cukier, 1 szkl. wody i na małym ogniu zagotowałam. Po chwili zdjęłam z ognia, dodałam żelatynę, mieszałam aż całkowicie się rozpuściła - objętość gruszek z wytworzonym sokiem powinna wynosić 0,5 l i jeśli jest mniej to należy dolać trochę wody. Galaretkę owocową odstawiłam do ostygnięcia. Żelatynę przeznaczoną do masy serowej rozpuściłam w 0,5 szkl. gorącej wody, odstawiłam aby przestygła. W tym czasie ubiłam 2 całe (umyte dokładnie i sparzone!) jajka z cukrem zwykłym i wanilinowym. Do puszystej masy dodałam ser i jeszcze chwilę ubijałam. Następnie cieniutkim strumieniem, nie przerywając miksowania, wlałam żelatynę. Na koniec dodałam płatki czekoladowe i zamieszałam łyżką. Masę wylałam do tortownicy z zastygniętym spodem, odstawiłam do stężenia, do lodówki na ok. 0,5 godz.. Po tym czasie na wierzch wylałam tężejącą galaretkę z gruszkami i ponownie odstawiłam tortownicę do lodówki. Deser najlepiej zrobić poprzedniego dnia, będziemy mieli pewność, że masa dobrze stężeje.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Miki 28.02.2012 20:23
mniam
jogobella23 03.02.2012 08:52
super
Rogalik 18.03.2011 22:14
uwielbiam sernik
Anna169Hosz 09.02.2011 08:01
Uwielbiam smak gruszek- musi być bardzo smaczny.
wiktor188 10.12.2010 15:10
pycha
Monika179
Monika179 04.09.2010 13:33
mniam
Emilia21 30.08.2010 14:53
znakomite

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak