Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rożki szynkowe z sałatką

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

okrągłych plastrów szynki gotowanej śr.ok. 12-15cm (może być wieprzowa albo drobiowa) 20
ogórki konserwowe 2-3
marchewka 1
łyżek kukurydzy konserwowej 4-5
kawałek pora ok. 8-10cm 1
łyżki gęstego majonezu 3
łyżeczka musztardy chrzanowej 1
łyżka posiekanej natki pietruszki 1
sól, pieprz mielony do smaku:
sałata kilka liści
ser żółty 10 (w jednym kawałku)

Przepis i sposób przygotowania na: Rożki szynkowe z sałatką

Marchewkę oskrobać, pokroić w drobną kostkę, wrzucić do niewielkiej ilości wrzątku, gotować ok. 3min.. Kiedy będzie miękka dodać pokrojonego w cienkie półplasterki pora, już nie gotować tylko po kilku sekundach odcedzić, ostudzić. Ogórki i ser pokroić w drobną kostkę, kukurydzę osączyć. Wszystkie warzywa i ser wsypać do miseczki, dodać majonez, musztardę, zieleninę i doprawić do smaku. Plasterki szynki zwijać w rożki i małą łyżeczką nakładać w nie sałatkę. Ja ich nie spinałam, ale jeśli boicie się, że się rozpadną to można spiąć dekoracyjnymi szpadkami. Gotowe rożki układać na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty i ozdobić listkami natki oraz pomidorkami koktajlowymi. Przed podaniem schłodzić. Jeśli plastry szynki są bardzo duże można je przeciąć na pół i z tych połówek zwijać mniejsze rożki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aleksa123 07.07.2012 20:07
super
agnieszka189 10.03.2011 11:23
fantastycznie wyglądają
mdepfs 01.01.2011 19:25
napewne smaczne :)
madi356 22.12.2010 21:41
pięknie wyglądają:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak