Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Roladki z boczku, z watróbką i owocami

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

plastrów chudego boczku wędzonego parzonego 20
dkg watróbki z kurczaka 30
śliwek suszonych b/pestek 20
łyżeczki mielonej papryki (ja dałam słodką, ale jeśli ktoś woli może dodać ostrą) 3-4
łyżeczki posiekanego świeżego rozmarynu 3
sól, ew. pieprz ziołowy do smaku:
wykałaczek lub szpadek do spięcia roladek 20
gruszki 2,5 odmiana: "konferencja"

Przepis i sposób przygotowania na: Roladki z boczku, z watróbką i owocami

Plastry boczku nie mogą być zbyt cienkie bo będą nam się rozrywać podczas zawijania. Wątróbkę trzeba opłukać, dokładnie osuszyć i każdą podzielić na pół. Gruszki obrać, podzielić na ósemki, wyciąć gniazda nasienne. Wątróbkę odrobinę solimy - chyba, że boczek jest bardzo słony (ja posoliłam i zaręczam, że nie stwardniała). Każdy plaster boczku posypujemy mieloną papryką, pieprzem ziołowym i rozmarynem, układamy przy jednym brzegu kawałek surowej wątróbki, jedną śliwkę i ósemkę gruszki, dokładnie zwijamy i spinamy wykałaczką lub szpadką. Układamy w żaroodpornym naczyniu leciutko posmarowanym olejem i zapiekamy przez 15 min. w piekarniku nagrzanym do 220 st. C. Podajemy na gorąco. Roladki można przygotować kilka godzin wcześniej a zapiec tuż przed podaniem. To prosta, ale bardzo smaczna przystawka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak