Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieróg z kaszą gryczaną i kurkami

3.0
(16)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dkg mąki pszennej + płaska łyżeczka soli 40
mleko ciepłe 200
dkg świeżych drożdży 3
płaska łyżka cukru 1
czubata łyżka zimnego masła 1
szkl. suchej kaszy gryczanej 1,5
Liść laurowy suszony Prymat 2
słoiki 0,33 l kurek duszonych w maśle (można użyć innych grzybów) 2
cebula 1
łyżki proszku grzybowego (zmielonych grzybów suszonych) 2
łyżki posiekanej natki pietruszki 2
łyżeczki mielonego kminku 1/4
jajko 3 szt. (1 do ciasta, 2 do farszu)
czosnek 1 ząbek
olej 2 (do ciasta)

Przepis i sposób przygotowania na: Pieróg z kaszą gryczaną i kurkami

W sezonie grzybowym robię zapasy - m.in. grzyby duszone w maśle. Zimą i na uroczyste okazje są gotowe do wykorzystania i smakują jak świeże. Drożdże rozpuszczamy w lekko podgrzanym mleku, dodajemy cukier i odstawiamy na kilka minut aby ruszyły. Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy masło, olej i żółtko, rozcieramy dokładnie palcami aby nie było żadnych grudek. Następnie wlewamy rozczyn i zagniatamy miękkie ciasto, wyrabiamy aż przestanie kleić się do rąk i naczynia. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 1 godz.. Kaszę zalewamy 3/4 szkl. wody, dodajemy liście laurowe i gotujemy na małym ogniu aż wchłonie cały płyn. Grzyby przekładamy do rondla, podgrzewamy aby masło się rozpuściło - połowę masła odlewamy. Na łyżce masła z grzybów podsmażamy na patelni posiekaną cebulkę razem z posiekanym czosnkiem, kiedy się zeszklą przekładamy je do grzybów. Dodajemy podgotowaną kaszę, proszek grzybowy, podlewamy ok. 1/4 szkl. wody i dusimy aż kasza wchłonie cały płyn i będzie miękka. Usuwamy liście laurowe i doprawiamy kaszę z grzybami solą, pieprzem, kminkiem, odstawiamy do przestudzenia. Zimny farsz mieszamy z surowymi jajkami i natką pietruszki. Wyrośnięte ciasto zagniatamy ponownie i dzielimy na 4 części. Każdą rozwałkowujemy na placek śr. ok. 20 cm. Na dwa nakładamy po połowie farszu, brzegi smarujemy roztrzepanym białkiem, przykrywamy pozostałymi kołami, dociskamy brzegi blisko nadzienia. Ew. nadmiar ciasta przy brzegach odcinamy ostrym nożykiem i dokładnie zawijamy dookoła a z resztek ciasta robimy ozdoby (kwiatki, listki, gwiazdki albo coś innego). Ozdoby przyklejamy białkiem. Cały pieróg smarujemy białkiem, nakłuwamy końcem noża w kilku miejscach. Układamy na natłuszczonej lekko blasze i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, pieczemy ok. 20-30 min. aż ładnie zbrązowieje. Podajemy przestudzony, pokrojony na trójkąty, najlepiej z dodatkiem czerwonego barszczyku albo czystej zupy grzybowej. Ilość składników na dwa pierogi - ale do drugiego możemy zrobić inny farsz.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sezamek 07.10.2016 10:56
pyszności u Ciebie :)
Grazyna0211 15.04.2016 14:08
świetne danie
Anna133 04.06.2012 20:21
co za cudo :)
SmacznaPyza 25.11.2011 07:47
e tam, bez przesady
Jolanta40 23.11.2011 22:57
istne dzieło sztuki
marta0906 01.11.2010 11:59
Smacznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak