Ryż z truskawkami

Ryż z truskawkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    100-150 g
  • truskawki świeże

    500 g
  • masło

    2 łyżki
  • mleko

    500-1000ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryz wrzycamy na mleko i gotujemy dopóki nie stanie się miękki (lepszy do tego jest ryż kupowany w totebkach po 1 kg) nie taki w woreczkach.
Do gotującego sie ryzu wrzucam ze dwie szczypty imbiru ,działa oczyszczająco na organizm :)
Jeżeli w trakcie gotowania wydaje nam się że ryż jest za gęsty ale jeszcze twardy dolewamy wody i mieszamy dalej gotując.
Kiedy jest już dostatecznie miekki dokładamy 2 łyżki masła i mieszamy nadal aż się zredukuje i zostanie gęsta masa.
Truskawki zwyczajnie miksujemy w mikserze dodając cukier ile kto lubi.
Ugotowany ryz rozkładamy na talerze i polewamy sosem truskawkowym.
Można również ryż wyłożyż na salaterki i schłodzić i podawać na zimno .

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IrenaM

06.03.2012 20:42
Super jedzonko

Magdalena80

16.06.2011 23:10
jeszcze tak nie jadłam

teresa18

11.03.2011 19:47
coś pysznego

iknkirke

06.03.2011 09:30
pycha

Mati13

05.03.2011 22:05
smaczne:)

Mati13

05.03.2011 22:05
smaczne:)

owca441

28.02.2011 19:52
wygląda bardzo apetycznie

Jolanta40

12.01.2011 20:02
pycha

Smakosz6

01.01.2011 16:35
mniam

berys18

31.10.2010 09:26
pychota

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat