Gulasz wołowy

Gulasz wołowy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dkg mięsa wołowego b/k, najlepiej pręgi

    60-70
  • cebule

    4
  • marchewki

    2
  • liście laurowe

    2-3
  • ziarenek ziela angielskiego

    5
  • czubata łyżka mielonej słodkiej papryki

    1
  • łyżeczki pieprzu mielonego

    1/2
  • czubata łyżka masła

    1
  • chleb razowy

    1 kromka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso umyć, osuszyć dokładnie papierowym ręcznikiem, pokroić w dość dużą kostkę lub paski. Cebule obrać, pokroić w półplasterki - objętościowo cebuli powinno być m/w tyle co mięsa. Marchewki umyć, oskrobać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, partiami smażyć mięso do zrumienienie - nie kłaść naraz zbyt dużo aby ładnie się rumieniło. Zrumienione przekładać do rondla. Gdy całe jest już usmażone, na patelnię wkładamy masło, wsypujemy paprykę i mieszamy aby nieco rozpuściła się w tłuszczu, dodajemy cebulę i smażymy mieszając aż się nieco zrumieni, przekładamy do mięsa a na patelnie wlewamy 1 szkl. wody i zagotowujemy - drewnianą łyżką delikatnie zeskrobujemy wszystkie przysmażone resztki z dna, przelewamy do rondla. Dolewamy jeszcze ok. 2 szkl. wody, dodajemy marchewkę, liść laurowy, ziele angielskie, pokruszony chleb i dusimy na małym ogniu ok. 1 godz.. Po tym czasie dodajemy pieprz i dusimy dalej jeszcze ok. 1 godz. aż mięso będzie mięciutkie. Na koniec doprawiamy solą. Duża ilość cebuli i kromka chleba powinna nam wystarczająco zagęścić sos. Podajemy z kluskami, kaszą albo pieczywem.

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Anna133

10.04.2012 18:46
mniam ;)

jolaxa1

20.06.2011 22:51
super

eli_555

28.02.2011 21:49
pycha gulasz

Ewa104

24.07.2010 10:39
Robiłam-Pychota!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat