Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

omlety po katalońsku

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

papryka czerwona 3 szt
pieczarki 20 dkg
pomidory 3 szt
cebula 1 szt
czosnek 1 ząbek
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
olej 3 łyżki
jajko 4 szt
mąka 4 łyżeczki
natka pietruszki 1/2 pęczka
sól

Przepis i sposób przygotowania na: omlety po katalońsku

Paprykę myjemy usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paseczki,pomidory obieramy i kroimy na cząstki,cebulę siekamy a pieczarki obieramy i kroimy w słupki.Na rozgrzany olej dajemy paprykę i smażymy 3 min,mieszając,następnie dodajemy pieczarki cebulę i nie przerywając mieszania smażymy 5 min,na koniec dodajemy pomidory i dusimy jeszcze chwilkę,przyprawiamy zmiażdżonym czosnkiem solą pieprzem koncentratem pomidorowym,wszystko mieszamy i trzymamy w cieple pod przykryciem.Żółtka ucieramy z mąką na gładką masę,dodajemy ubitą na sztywno pianę szczyptę soli i delikatnie mieszamy.Na patelni rozgrzewamy olej i wlewamy łyżką ciasto.Omlety smażymy krótko z obu stron na jasnozłoty kolor.Na jednej połowie omletu kładziemy farsz i przykrywamy drugą połową i posypujemy natką pietruszki.Wychodzi 5 omletów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eli82 25.07.2011 09:52
super
SyMiki 24.06.2011 15:05
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak