Kluski kładzione marchewkowe

Kluski kładzione marchewkowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • duże marchewki

    2
  • duże ząbki czosnku

    3
  • szkl. mąki (szkl. poj. 250ml)

    2,5
  • łyżeczka soli

    1
  • łyżeczka masła

    1
  • łyżeczka cukru

    1
  • jajka

    1-2 lub 1 duże
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marchewkę umyć i oskrobać, pokroić w kosteczkę. Czosnek obrać, pokroić w plasterki. Marchewkę i czosnek przełożyć do rondla, wlać ok.100ml wody, dodać sól, masło i cukier, dusić na malutkim ogniu aż marchewka będzie zupełnie miękka. Następnie zmiksować na papkę, wystudzić. Do purre z marchwi wbić jajka, wymieszać, powoli dosypywać mąkę intensywnie wyrabiając łyżką aż uzyskamy gęste, kleiste ciasto. W garnku zagotowujemy wodę, solimy. Małą łyżeczkę zanurzamy we wrzątku a następnie nabieramy nią po niewielkiej ilości ciasta (ok.1/2 łyżeczki) i wrzucamy do wrzącej wody. Przed każdorazowym nabraniem ciasta łyżeczkę (ten koniec którym nabieramy ciasto) zanurzamy na moment w gorącej wodzie. Po włożeniu wszystkich klusek mieszamy zawartość garnka i zagotowujemy, gotujemy jeszcze 2 min. i odcedzamy. Takie kluseczki podajemy do gulaszu albo innych dań z sosem. Jeśli do duszenia marchewki nie dodamy czosnku to powstałe kluski możemy podać na słodko, ze śmietanką i twarogiem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Juleczka20

22.09.2011 09:01
super

tomek18

22.09.2011 07:07
bardzo fajne

bursztynek

19.07.2011 19:10
wow. marchewkowych nie jadłam

wiosenka27

26.10.2010 19:30
Świetny przepis:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat