Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki z jabłuszkiem

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 40 dag
margaryna 20 dag
cukier 1 szklanka
cukier waniliowy 1 sztuka
jajko 4 sztuki
jabłka 1 kg
sok brzoskwiniowy 1/2 szklanki
cukier do jabłek 1/2 szklanki
margaryna stopiona 2 łyżki
cukier puder do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki z jabłuszkiem

Zagniatamy ciasto z mąki, margaryny, cukrów i jajek, wstawiamy do lodówki na minimum 1 godz, schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stolnicy delikatnie podsypując mąką. Wycinamy szklanką krążki (mi wychodzi 20 szt gotowych babeczek) po dwa na babeczkę, wysmarowane rozpuszczoną margaryną foremki(dobrze robi się to pędzlem)wyklejamy jednym krążkiem ciasta, napełniamy jabłkami,zamykamy drugim krążkiem ,lekko dociskając brzegi. Pieczemy około 30 min w temp. 180st, po upieczeniu studzimy i delikatnie wyciągamy z foremek, posypujemy pudrem. Z resztek ciasta można zrobić ciasteczka . Jabłka: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej, zalewamy sokiem i doprowadzamy tylko do zagotowania się, słodzimy i następnie studzimy. Gdyby jabłka puściły za dużo soku i całość była za bardzo płynna to zagęścić ją rozkruszonymi biszkoptami tylko wtedy trzeba uważać z cukrem .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 09.05.2013 12:40
bardzo fajne babeczki :)
Urszula5 03.04.2012 20:47
muszą być wyśmienite
czekoladka_m 11.10.2011 12:38
I do tego oryginalne;) Bomba!
Ewa104 26.07.2011 11:04
Zgrabne i przepyszne!
Misiek1 04.05.2011 16:50
pyszniutkie:)
ewasylwia 04.05.2011 11:20
pyszne muszą być
SmacznaPyza 04.05.2011 11:02
podobają mi się

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak