Surówka z selera

Surówka z selera

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dość duży seler korzeniowy

    1
  • z całej cytryny

    sok
  • łyżki posiekanego w cienkie półplasterki pora (biała i jasnozielona część)

    3
  • 1 łyżeczka cukru +odrobina pieprzu

    do smaku:
  • łyżki suszonej żurawiny (takiej jakby kandyzowanej)

    3-4
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cytrynę szorujemy, sparzamy, wyciskamy sok. Selera oczyszczamy, obieramy, ścieramy na dużych oczkach tarki jarzynowej i od razu polewamy sokiem cytrynowym, mieszamy. Jabłko obieramy i też ścieramy na tarce, dodajemy do selera. Pora przekładamy na sitko, przelewamy wrzątkiem, dokładnie osączamy, dodajemy do selera. Przyprawiamy odrobiną pieprzu i cukru, dodajemy śmietanę albo oliwę. Żurawinę siekamy, 2/3 dodajemy do surówki, mieszamy dokładnie i odstawiamy na ok. 30 min. do lodówki. Podajemy posypaną resztą żurawiny, do dań obiadowych albo jako przekąskę.

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

annagebalska

30.11.2012 07:25
bardzo ją lubię

ilka_86

20.08.2011 20:47
pyszna

jolaxa

20.06.2011 16:12
pycha

Ewelina47

07.03.2011 09:28
pięknie wygląda

SmacznaPyza

19.01.2011 09:18
często ją robię bo bardzo pasuje mi zestawienie smaków

Bagatelka

18.01.2011 20:12
genialna, już mi ślinka cieknie....:)

eli_555

04.11.2010 22:11
pyszna suróweczka

kasiurek

12.10.2010 09:38
zdrowo smacznie:)

Dorota71

19.09.2010 09:39
wygląda apetycznie

annamariakowalczyk3

15.09.2010 07:50
pysznie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat