Przepis i sposób przygotowania na: Prosty serniczek na zimno
Ciasto przelewamy do małej tortownicy(22 cm) i pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Truskawkową galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wrzątku. Odstawiamy do przestygnięcia. Połowę serka homogenizowanego( 25 dag) miksujemy z galaretką( płynną) i przelewamy na biszkopt w tortownicy. Na masie układamy okrągłe biszkopty. Tortownicę wstawiamy na kilka minut do lodówki, żeby masa stężała.
W międzyczasie zieloną galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wrzątku i odstawiamy do przestudzenia. Gdy galaretka przestygnie, miksujemy ją z pozostałym serkiem homogenizowanym( 25 dag) i wykładamy masę na biszkopty. Na masie układamy kolejną porcję okrągłych biszkoptów. Sernik wstawiamy na kilka minut do lodówki, żeby masa delikatnie stężała. W tym czasie ostatnią galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody. Gdy będzie zimna wylewamy ją na sernik i wstawiamy do lodówki, żeby sernik całkowicie stężał. Smacznego :)