Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe knedle z nadzieniem śliwkowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 250 gram
drożdże 20 gram
cukier 170 gram
masło 150 gram
jajko 50 gram
mleko ciepłe 1/2 do smaku
mak 50 gram
powidła śliwkowe 4 do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe knedle z nadzieniem śliwkowym

1.Z mąki,rozdrobnionych drożdży,70 gram cukru i 50 gram masła,mleka i jajka zagnieść ciasto.Miskę z ciastem przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
2.Po wyrośnięciu ciasto jeszcze raz zagnieść i uformować z niego wałek,podzielić na 8 porcji.Cztery spłaszczyć,a pośrodku umieścić po łyżce powideł śliwkowych.Przykryć pozostałymi kawałkami ciasta,mocno przyciskając brzegi.Oprószonymi mąką rękami uformować kule i pozostawić na kolejne 20 minut do wyrośnięcia.
3.Zagotować wodę,nałożyć perforowaną wkładkę tak,aby nie dotykała powierzchni wrzątku.Na wkładce umiścić knedle,przykryć i gotować na parze około 20 minut.
4.Pozostałe masło stopić i zabrązowić.Ciepłe knedle polać masłem,posypać makiem i cukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak