Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pkantny omlet z oliwkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 120 gram
jajko 200 gram
margaryna 30 gram
ryż długoziarnisty 250 gram
mięso mielone 500 gram
cebula 2 do smaku
oliwki zielone 3 do smaku
ząbek czosnku 2 do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
Chili pieprz cayenne mielone Prymat do smaku
tymianek 1 do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pkantny omlet z oliwkami

1.Ryż wsypać do garnka z wrzącą,osoloną wodą i gotować na małym ogniupod przykryciem przez 20 minut.
2.Cebule obrac,umyc i pokroić w kostkę.Czosnek obrać,drobno posiekać lb przecisnąć przez praskę.Oliwki pokroić na cienkie plasterki.
3.Na dużej patelni rozgrzać margarynę,dusić razem czosnek i cebulę.Dodac mielon mięso,dobrze podsmażyć,mieszając.Doprawić do smaku solą,pieprzem,pieprzem cayenne oraz łyzeczką tymianku.
4.Ryż osączyć na sitku i dodać do mięsa mielonego,wrzucic olwki.Wszystkie składniki delikatnie wymieszać.
5.Jajka(4) rozbełtać z mlekiem,lekko ubijając widelcem,polać masę mięsno-ryżową na patelni.Omlet smażyć na małym ogniu,tak długo,aż się zetnie.Nastepnie podzielić na cztery porcje.Przed podaniem można dodatkowo posypać omlet natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak