Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dip baklazanowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

bakłażan 3-4 szt
czosnek 3-4 zabki
tahina 1 lyzka
sok z cytryny 2-3 lyzki
sól do smaku
oliwa 4-5 lyzek

Przepis i sposób przygotowania na: Dip baklazanowy

Baklazany przeciac wzdluz na pol,naciac lekko nozem i w to naciecie wlozyc obrane zabki czosnku---tak, zeby w kazdej polowce baklazana byl czosnek.
Upiec z obydwu stron na grilu,suchej patelni lub w piekarniku (jak komu pasuje )
Upieczone, miekkie baklazany wydrazyc lyzeczka, skore wyrzucic, wlozyc do blendera z sokiem z cytryny,oliwa, sola,tahina i zmiksowac na miekka paste.
Uwaga, jesli okaze sie, ze pasta jest malo puszysta, bo ma to byc dip, czyli ma miec konsystencje aksamitnego sosu,nalezy dodc troche plynu, tzn.albo soku z cytryny, albo wody mineralnej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania67 29.07.2011 08:09
oryginalna
Ania67 29.07.2011 08:09
oryginalna
Barbara40 05.05.2011 11:15
Tahina---to pasta sezamowa.Niewiem gdzie szukac w Polsce, bo od lat tam nie mieszkam, ale wiem , ze jest.Moze w produktach ze zdrowa zywnoscia ? Paste sezamowa wykorzystuje sie do produkcji chalwy. Kiedys zabraklo mi tahiny i dalam po prostu oliwe , oczywiscie, nie ten sam smak, ale tez fajne.Widzialam w ksiedze przepisow, ktos podal przepis na hummus--tam tez potrzebna jest tahina, zajrzyj tam, moze ta osoba wie gdzie sie kupuje.Dziekuje za zainteresowanie.
Karolina92 03.05.2011 20:10
co to tahina i gdzie tego szukac bo pierwsze slysze o takim skladniku a chcialabym wyprobowac Twoj przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak