Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kremówki rumowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 op
budyń waniliowy 1 szt
mleko 1,5 szkl
cukier 4 łyżki
masło 250 g
śmietana kremówka 1,5 szkl
cukier puder 2 łyżki
rum 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kremówki rumowe

1. Ciasto rozmrażaj ok 30 min w temp pokojowej. Podziel na 3 równe placki. Ułóż je na blachach wyłożonych pergaminem. Kolejno wstawiaj do piekarnika rozgrzanego do temp 225 stopni. Piecz po ok 20 min. Odłóż do wystudzenia.
2. Z proszku budyniowego, cukru i mleka ugotuj gesty budyń. Odstaw, a kiedy zupełnie wystygnie, utrzyj go z masłem na gładki krem. Śmietanę wymieszaj z cukrem pudrem i zagęstnikiem ( 2 zagęstniki do śmietany typu śmietan-fix). Ubij mikserem na sztywno, pod koniec ubijania dolej rum.
3. Spodni placek posmaruj kremem budyniowym. Przykryj drugim plackiem, bitą śmietaną oraz ostatnim plackiem. Schłodź. Przed podaniem potnij na porcje.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kate.500 02.04.2013 19:01
pycha ciasto
Katarzyna59 21.01.2013 12:33
fajne
Katarzyna59 21.01.2013 12:33
fajne
Wafelek2601 17.11.2012 09:01
Pyszne
pierniczkowo 29.08.2012 10:44
uwielbiam, niebo w gębie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak