Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczeń rzymska

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone wieprzowe 1 kg
mięso mielone wołowe 0,5 kg
sól
pieprz
cebula biała 1 szt
papryska słodka
majeranek
czosnek 3 ząbki
mąka ziemniaczana 3 łyżki
bułka czerstwa 1 szt
jajko 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń rzymska

Surowe mięso mielone wieprzowe łączymy z mięsem wołowym. Dodajemy dwa surowe jajka, suchą bułkę (wcześniej namoczoną w wodzie i odciśniętą), pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, przyprawy do smaku oraz 3 łyżki mąki ziemniaczanej po to aby pieczeń po upieczeniu nie rozpadała się przy krojeniu na kawałki. Mieszany rękami aż do uzyskania jednolitej masy. Formę do pieczenia keksa smarujemy margaryną i wysypujemy mąką pszenną następnie z mięsnej masy formujemy wałek i przekładamy go do wcześniej przygotowanej foremki. Rozprowadzamy równomiernie w całej formie. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku ok 180-200 stopni przez ok godzinę, aż do uzyskania dobrze przypieczonej \"skórki\" pieczeni. Podajemy na ciepło z ziemniakami jako danie główne lub po ostudzeniu pokrojoną w cienkie plastry jako dodatek do kanapek.
Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 13.07.2013 20:00
dawno nie robiłam a bardzo lubię
Marzena34 04.05.2011 20:40
bardzo fajny pomysł na nieco inaczej podane mięso

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak