Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

mazurek waflowy przekładany toffi

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wafle tortowe 4-5 szt.
mleko słodzone 1 puszka
płatki migdałowe 10 dag
suszone morele 5 dag
cukier puder 1 łyżka
żurawina

Przepis i sposób przygotowania na: mazurek waflowy przekładany toffi

Zamkniętą puszkę z mlekiem wstaw do garnka, zalej wodą. Gotuj na małym ogniu ok. 3 godzin., uzupełniając w razie potrzeby wodę, tak by puszka cały czas była w niej zanurzona.
Puszkę z mlekiem ostudź, otwórz. Ciepłą masą przełóż wafle, za każdym razem lekko je dociskając. Po położeniu ostatniego wafla mazurek przykryj deseczką, obciąż i wstaw na kilka godzin do lodówki.
Wierzch ciasta posmaruj podgrzaną masą
toffi. Udekoruj płatkami migdałowymi, pokrojonymi morelami i żurawiną. Oprósz cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak