Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Calzone z gąsówkami

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szkl. mąki pszennej (szkl. poj. 250 ml) 2,5-3
szkl. ciepłego mleka 3/4
dkg świeżych drożdży 3
łyżeczka soli+1 łyżeczka cukru do ciasta 1
łyżki oliwy do ciasta + 1 łyżka do posmarowania 2
czubata łyżka zimnego masła 1
jajko 1
dużych kapeluszy gąsówki nagiej 6-8
łyżki oliwy do grzybów 2-3
łyżeczki octu balsamicznego 1,5
łyżeczka suszonego tymianku 1
łyżki posiekanej natki pietruszki 2-3
płaska łyżeczka mielonego pieprzu 1
dkg sera mozarella 20
sól do smaku:

Przepis i sposób przygotowania na: Calzone z gąsówkami

Drożdże wkruszyć do ciepłego mleka, dodać cukier, wymieszać i odstawić na 10 min. Mąkę (2,5 szkl) przesiać, dodać sól, oliwę, samo żółtko jajka i masło pokrojone na małe kawałeczki - palcami rozetrzeć tak aby masło nie tworzyło grudek. Następnie wlać rozczyn i zagnieść dość miękkie ciasto, ew. podsypać troszkę mąki. Wyrobione dokładnie posmarować leciutko oliwą, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aby wyrosło, na ok. 30-45min.. Grzyby dokładnie oczyścić, pokroić w grube paski. Cebulę obrać pokroić w kostkę albo półplasterki. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, gdy się zeszkli dodać grzyby i smażyć mieszając aż puszczą sok. Dodać tymianek, doprawić solą i pieprzem, dolać ocet, smażyć aż cały sok odparuje, na koniec dodać natkę i odstawić do przestygnięcia. Ser pokroić w drobną kostkę i dodać do zimnych grzybów. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować, podsypując blat mąką, nadając kształt koła śr. 25-30 cm.. Na połowę każdego koła nałożyć 1/2 farszu, przykryć drugą połową koła, brzegi zawinąć do środka mocno dociskając. Wierzch posmarować roztrzepanym białkiem i nakłuć w kilku miejscach czubkiem noża. Ułożyć na blasze, piec ok. 15 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 10-15 min. aby farsz leciutko przestygł - inaczej wypłynie przy krojeniu. Ciasto jest mięciutkie i delikatne w smaku a do farszu możecie wykorzystać inne grzyby leśne albo pieczarki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Miki 08.05.2012 09:34
super
Agnik 13.04.2011 13:54
ciekawe
Sarenka 18.02.2011 18:17
Piekny Calzone, ze smaczny to widac :)
pegaz 02.01.2011 18:39
ciekawe
SmacznaPyza 07.11.2010 17:56
Ben-ka, ja też ciągle uczę się nowych gatunków - mam kilku znajomych znających się na grzybach lepiej ode mnie więc mam się od kogo uczyć :-) A gąsówki są bardzo smaczne :-) i jeszcze teraz rosną!
ben-ka 07.11.2010 14:05
Pyza Ty jesteś niesamowita !!!! drugiej takiej jak Ty nie ma chyba w całym necie :) zjadasz \"wszystkie\" grzyby?????? ja je widzę pierwszy raz ale jak jesz i żyjesz to znaczy,że są zjadliwe:) Aż swojego eksperta wołałam od grzybów i wiesz co? my takich nie znamy i nie zbieramy. Pozdrawiam Największą Grzybiare:)
eli_555 06.11.2010 22:59
pyszniutkie
Monika179
Monika179 03.11.2010 16:37
pychotkaaa
mariusz14 01.11.2010 10:10
ciekawe jak smakuje?
SmacznaPyza 15.10.2010 16:17
Kasiu, zapewniam Cię, że roboty wcale nie ma dużo - może przepis wygląda na skomplikowany bo starałam się opisać wszystko dokładnie, ale ciasto jest bardzo proste a farsz to tylko przesmażone, doprawione grzyby. Spróbuj, sama zobaczysz!
agnieszka189 15.10.2010 14:23
ale efekt wygląda świetnie
kasiurek 25.09.2010 12:36
super szkoda tylko że tak dużo pracy przy tym...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak