Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

A to Ci pasztet!

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka bez kości ok.60dag
wołowina ok.30dag
udko kurczaka
wątróbki z kurczaka 25 dag
kajzerka 2
Liść laurowy suszony Prymat
ziele angielskie
gałka muszkatołowa
seler pół
marchew 2
jajko 3-4
Bułka tarta klasyczna Prymat
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.
boczek ok.30dag bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: A to Ci pasztet!

Mięsa oczyścić. Warzywa obrać Do dużego garnka włożyć łopatkę,boczek,wołowinę, udko, pokrojone na pół marchewki (dość duże i grube) oraz połówkę selera. Zalać wodą i dorzucić przyprawy - kilka liści, kilka ziarenek ziela angielskiego, pieprzu kolorowego i owoców jałowca (3-4). Gotować na małym ogniu ok. 1,5 godziny. na ok.10min przed końcem gotowania dorzucić wątróbki drobiowe. W trakcie gotowania zbierać zgromadzone \"szumowiny\".
Warzywa i mięsa wyjąć do ostudzenia. W wywarze namoczyć 2 bułki. Po ostudzeniu, mięsa przekroić w mniejsze kawałki i razem z warzywami i namoczonymi bułkami zmielić wszystko 3 razy. Wymieszać delikatnie z jajkami,doprawić solą,pieprzem i gałką muszkatołową. Wyrabiać farsz i dolewać wywaru z gotowania tak by konsystencja pasztetu była delikatna i \"wilgotna\" (kilka łyżek wywaru). Keksówkę natłuścić i wysypać bułką tartą. Wyłożyć farszem i wierzch posypać bułką tartą. Piec w 180stopniach ok 35-40min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

plocia 30.03.2013 20:16
Mój tata by się ucieszył gdybym mu taki pasztecik zrobiła.
PaniMISIOWA 22.09.2011 11:28
dużo roboty, ale wygląda wspaniale :-)
ronald88 19.08.2011 09:28
super
polly66 08.07.2011 08:36
niestety, nie znoszę tej roboty (mielenia) ale trzeba się poświęcić, by dobrze zjeść:P
pacpaw 07.07.2011 23:09
to już wiem jaki błąd popełniłem przy swoich pasztetach króliczych. Mieliłem je tylko 2 razy.
rosik93 03.05.2011 19:14
Nie ma jak domowy pasztet:)
halinka1011 03.05.2011 10:44
świetny przepis
polly66 03.05.2011 10:41
*udko przed zmieleniem obrać ze skórki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak