Spaghetti bolognese Pyzy

Spaghetti bolognese Pyzy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • g makaronu spaghetti

    400-500
  • dkg mięsa mielonego wołowego

    25
  • marchewka

    1
  • łodygi selera naciowego

    3
  • ząbki czosnku

    2-3
  • puszka 400g pomidorów bez skórki

    1
  • szkl. przecieru pomidorowego

    1,5
  • łyżki oliwy

    3-4
  • sól, pieprz mielony, odrobina cukru

    do smaku:
  • oregano

    q łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marchew i selera myjemy, oczyszczamy. Z selera usuwamy ew. podłużne włókna. Marchewkę ścieramy na dużych oczkach tarki jarzynowej albo kroimy w drobną kostkę, selera kroimy w cienkie półplasterki. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. W rondlu rozgrzewamy oliwę, wkładamy mięso i smażymy na silnym ogniu mieszając aż lekko się zrumieni. Dodajemy marchewkę i selera, smażymy jeszcze kilka chwil. Następnie dodajemy pomidory wraz z zalewą, przecier i czosnek, doprawiamy odrobiną cukru i dusimy na małym ogniu ok.1 godziny - sos boloński jest tym lepszy im dłużej się dusi. Po godzinie, doprawiamy solą, pieprzem i oregano, dusimy następną godzinkę - sos ma tylko lekko pyrkotać. Jeśli w trakcie duszenia stwierdzimy, że sos jest zbyt gęsty (ma być gęsty!) możemy dolać kilka łyżek wody. Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku, odcedzamy i od razu przekładamy do sosu, mieszamy chwilę aż makaron obtoczy się w sosie, ale nie ma w nim pływać. Podajemy posypując wierzch cienkimi płatkami parmezanu zestruganymi z kawałka np. obieraczką do warzyw.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

madi356

14.12.2010 22:06
uwielbiam spaghetii, przepis super:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat