Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopiec kreta według Pyzy

5.0
(45)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka tortowa 2 szklanki
cukier 3/4 szklanki
jajko 3
kakao 4 czubate łyżki
margaryna
cukier waniliowy
sól 3/4 łyżeczki
mleko 3/4 szklanki
powidła morelowe 4 łyżki
margaryna 100-125 g
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

masa

serek mascarpone 500 g
śmietana kremówka 300 ml
galaretka gruszkowa 1 op.
cukier puder 4 łyżki
czekolada gorzka 80 g startej
banan 4 sztuki
sok z cytryny z 1 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Kopiec kreta według Pyzy

sposób przygotowania: CIASTO - mąkę przesiać z solą, kakao oraz spulchniaczami. Jajka ubić z cukrem zw. i waniliowym na puszystą masę. Dodać rozpuszczoną, przestudzoną Kasię (ma jej być ok. 1/2 szklanki), mleko oraz powidła. Miksując dodawać partiami mąkę z dodatkami. Masę przelać do wysmarowanej Kasią i wysypanej lekko mąką okrągłej formy średnicy 26cm - ja piekłam w prodiżu. Piec ok. 45-60 min. w temp. 180 st.. Po przestudzeniu ściąć wierzch ciasta, ok. 1/3 i wydrążyć środek zostawiając spód i ścianki o grubości ok. 1,5-2 cm. Usuniętą część ciasta drobno pokruszyć.
MASA - galaretkę zalać 200 ml zimnej wody a gdy napęcznieje podgrzewać mieszając aż się rozpuści, ale nie wolno zagotować! odstawić do przestudzenia. Banany obrać, przekroić na pół długości i skropić dokładnie sokiem z cytryny. Bardzo zimną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Miksując wlać pomału wystudzoną galaretkę i dodać mascarpone oraz czekoladę. Banany osączyć a sok cytrynowy, którym były skropione dodać do masy śmietanowej. Trochę masy wyłożyć na spód ciasta, ułożyć koliście banany i nałożyć resztę masy formując kopczyk, który następnie obficie posypać okruchami ciasta dociskając je rękami. Odstawić ciasto do schłodzenia, najlepiej na całą noc.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

JulkaTomeczek 22.06.2017 16:44
uwielbiam to ciasto
as28 23.03.2017 11:59
uwielbiam ciasto kreta
jan_mag 31.01.2017 18:07
wygląda super :))
kucharz11 11.10.2016 18:15
pyszna propozycja
ekspansja-smaku 06.09.2016 18:18
pychotka, moje ulubione ciacho :)
trufelek 19.08.2016 06:13
mmmniam! :) uwielbiam :)
Patrycja33 30.07.2016 19:40
bardzo lubie to ciasto:-)
ilka01 29.07.2016 10:56
fajny kopiec
smerfetka79 26.05.2016 22:21
Mój brat byłby w siódmym niebie!
Kikiriki 17.05.2016 17:44
Jak ja lubię ten smak...
bryndzia93 14.05.2016 12:36
Super ciasto :)
Lis 13.03.2016 18:15
Fajny i smakowity pomysł:)
madamepauline 28.02.2016 23:52
wygląda przepysznie! :)
IZABELA29 05.02.2016 09:09
fajnie wygląda
Madzai 29.01.2016 10:34
Bardzo je lubię :)
KORAL 22.01.2016 19:48
Moje ulubione, cudownie wyszło.
Edita 20.01.2016 09:33
fajne to ciasto
joannaa24 17.01.2016 19:18
Pyszne ciasto, dawno nie jadłam
Klausia 16.01.2016 20:18
wygląda wspaniale
ben-ka 01.01.2016 11:28
Pyszne słodkości.
pestka 12.12.2015 01:21
bardzo smaczny deser
Elżbieta17 22.12.2012 16:29
pyszny deser:)
Izabela28 13.04.2012 20:51
pyszności:)
SmacznaPyza 09.11.2011 09:59
u mnie też chłopaki bardzo lubią kopczyk
Olaa 09.11.2011 08:38
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak