Kopiec kreta według Pyzy

Kopiec kreta według Pyzy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • mąka tortowa

    2 szklanki
  • cukier

    3/4 szklanki
  • jajka

    3
  • kakao

    4 czubate łyżki
  • margaryna

  • cukier waniliowy

  • sól

    3/4 łyżeczki
  • mleko

    3/4 szklanki
  • powidła morelowe

    4 łyżki
  • margaryna

    100-125 g
  • soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

masa

  • serek mascarpone

    500 g
  • śmietana kremówka

    300 ml
  • galaretka gruszkowa

    1 op.
  • cukier puder

    4 łyżki
  • czekolada gorzka

    80 g startej
  • banan

    4 sztuki
  • sok z cytryny

    z 1 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

sposób przygotowania: CIASTO - mąkę przesiać z solą, kakao oraz spulchniaczami. Jajka ubić z cukrem zw. i waniliowym na puszystą masę. Dodać rozpuszczoną, przestudzoną Kasię (ma jej być ok. 1/2 szklanki), mleko oraz powidła. Miksując dodawać partiami mąkę z dodatkami. Masę przelać do wysmarowanej Kasią i wysypanej lekko mąką okrągłej formy średnicy 26cm - ja piekłam w prodiżu. Piec ok. 45-60 min. w temp. 180 st.. Po przestudzeniu ściąć wierzch ciasta, ok. 1/3 i wydrążyć środek zostawiając spód i ścianki o grubości ok. 1,5-2 cm. Usuniętą część ciasta drobno pokruszyć.
MASA - galaretkę zalać 200 ml zimnej wody a gdy napęcznieje podgrzewać mieszając aż się rozpuści, ale nie wolno zagotować! odstawić do przestudzenia. Banany obrać, przekroić na pół długości i skropić dokładnie sokiem z cytryny. Bardzo zimną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Miksując wlać pomału wystudzoną galaretkę i dodać mascarpone oraz czekoladę. Banany osączyć a sok cytrynowy, którym były skropione dodać do masy śmietanowej. Trochę masy wyłożyć na spód ciasta, ułożyć koliście banany i nałożyć resztę masy formując kopczyk, który następnie obficie posypać okruchami ciasta dociskając je rękami. Odstawić ciasto do schłodzenia, najlepiej na całą noc.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (40)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

JulkaTomeczek

22.06.2017 16:44
uwielbiam to ciasto

as28

23.03.2017 11:59
uwielbiam ciasto kreta

jan_mag

31.01.2017 18:07
wygląda super :))

kucharz11

11.10.2016 18:15
pyszna propozycja

ekspansja-smaku

06.09.2016 18:18
pychotka, moje ulubione ciacho :)

trufelek

19.08.2016 06:13
mmmniam! :) uwielbiam :)

Patrycja33

30.07.2016 19:40
bardzo lubie to ciasto:-)

ilka01

29.07.2016 10:56
fajny kopiec

smerfetka79

26.05.2016 22:21
Mój brat byłby w siódmym niebie!

Kikiriki

17.05.2016 17:44
Jak ja lubię ten smak...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat