Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort z masą kakaową

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
Krem:
Dodatki:

Przepis i sposób przygotowania na: Tort z masą kakaową

Biszkopt:
4 jajka
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki mąki
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
0,5 szklanki cukru pudru
1,5 kostki masła
1 duże jajko

Dodatki:
* rodzynki
* 3-4 łyżki kakaa rozpuszczalnego
* wiórki kokosowe
* powidła
* wódka

Przygotowanie:

Ze składników na ciasto: białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, a następnie pomału żółtka (cały czas miksując). Na koniec dodajemy mąke zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wlewamy do tortownicy (smarujemy margaryną tylko dół i posypujemy kaszą manną) i pieczemy 30 minut w temp. 170*. Po upieczeniu i wystudzeniu przecinamy na pół.

Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem, następnie dodajemy całe jajko i miksujemy do czasu aż krem będzie jednolity. Dzielimy na 2 części, po czym jedna z nich miksujemy z rozpuszczalnym kakaem.

Dół biszkoptu nasączamy wódką, następnie smarujemy cienką warstwę powideł, a następnie smarujemy białą część kremu – przykrywamy górną częścią biszkoptu. Brzegi, jak również górę tortu smarujemy kakaowym kremem, a następnie boki obsypujemy wiórkami kokosowymi i lekko dociskamy. Z rodzynków robimy dekorację.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata22 05.07.2012 20:33
wspaniale się prezentuje
edi 16.02.2012 12:33
pięknie wygląda:)
Chojłówna 28.11.2011 12:12
na pewno pyszny:D
jolaxa1 20.06.2011 23:13
super
Mati13 11.05.2011 18:19
ślicznie wygląda:)
artur7 05.05.2011 06:51
piękny
Katarzyna/kate1980 02.05.2011 20:36
piękny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak