Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto \"Pijak\" z migdałami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 1 szklanka
mąka tortowa 1 szklanka
ocet 1 łyżka
jajko 8
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
serek mascarpone 2 opakowania
śmietana 30% 2 opakowania
cukier puder
biszkopty podłużne 2 opakowania
kawa rozpuszczalna
rum 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto \"Pijak\" z migdałami

Najpierw robimy spód, czyli ciasto na biszkopt. Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Żółtka natomiast mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia. Mieszamy z ubitymi białkami, delikatnie dodając mąkę. Powstałą masę wykładamy w brytfance prostokątnej, posmarowanej wcześniej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. NAstępnie zalewamy kawę rozpuszczalną i czekamy aż wystygnie. W tym czasie robimy masę. Ucieramy w mikserze 2 żółtka z dwoma łyżkami cukru pudru. Osobno ubijamy w mikserze śmietankę kremówkę 30% (2 opakowania). Gdy zrobi sie bardzo gęsta, dodajemy 2 serki mascarpone i mieszamy.Dodajemy powstałą masę do żółtek z cukrem i mieszamy w mikserze. Następnie ostudzoną kawę mieszamy z rumem. Gdy biszkopt się upiecze i wystygnie, nakładamy na niego pierwszą warstwę masy, następnie moczymy biszkopty w kawie i alkoholu i układamy na wartwie masy. Potem nakładamy druga warstwę masy i posypujemy migdałami. Gotowe! Rozpływa się w ustach;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak