Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sushi z łososiem i tuńczykiem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 1 op.
woda 2 szkl.
cukier 2 łyżki
sól 2 łyżeczki
nori 1 op.
wasabi 1
sos sojowy
szczypiorek
grzybki enoki 10 dkg.
ogórek
imbir 10 marynowany
ocet ryżowy 6 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: sushi z łososiem i tuńczykiem

ryż opłukać na sitku i ugotować pod przykryciem w osolonym wrzątku ok.12min.zgasić ogień i zostawić jeszcze ok.5min.ocet podgrzać z cukrem i solą wymieszać aby się rozpuściło i odstawić wyjąć ryż i wystudzić włożyć ryż do miski dodać zimny ocet i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką,ułożyć 1/2 arkusza nori na macie do rolowania sushi,zanurzyć ręce w zimnej wodzie i nabrać garść ryżu szybko ułożyć go w wałek wzdłuż nori i rozpłaszczyć palcami warstwa ryżu powinna zająć połowę nori,na ryżu układać ryby pocięte w paseczki dodając po trochu pozostałe posiekane składniki i zwijać ciasno i starannie w wałek przy pomocy maty dociskając,pokroić sushi na 2,5cm.krążki bardzo ostrym nożem,ułożyć krążki na półmisku i podawać z sosem wasabi rozmieszanym z sojowym sosem i pikle imbiru.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 18.10.2012 09:13
Super
Monika193
Monika193 24.12.2011 20:28
extra
Seba 13.12.2011 09:50
extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak