Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

STEFANKA

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żółtek 8szt
cukru 12 dag
białek (piana) 8
mąki ziemniaczanej 12 dag
masło do smarowania blachy
Nadzienie:
żółtko jajek 4
cukru 15 dag
czekolady 12 dag
masło 18 dag

Przepis i sposób przygotowania na: STEFANKA

Posmarować masłem dna sześciu tortownic tej samej wielkości. Sporządzić ciasto: żółtka utrzeć z cukrem. Ubić pianę, wyłożyć na żółtka, dodać mąkę, wymieszać. Ciasto wyłożyć do sześciu tortownic, upiec w dobrze ogrzanym piekarniku (ok. 20 min.), wyłożyć z tortownic, przestudzić. Sporządzić nadzienie: czekoladę rozgrzać na spodeczku nad parą (na odwróconej przykrywce imbryka z wrzącą wodą). Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać po trochu rozgrzaną czekoladę, masę ostudzić. Masło utrzeć na pianę, połączyć z masą czekoladową. Placki przełożyć masą czekoladową, posmarować nią boki i powierzchnię lub ostatni placek oblać lukrem czekoladowym pomadkowym. Gdy w domu nie ma 6 tortownic jednakowej wielkości, ciasto zarobić z połowy porcji i upiec cienkie placki w 3 blachach starannie wysmarowanych masłem. Każdy placek po wyłożeniu z blach i ostudzeniu przekrajać w poprzek na pół i nadziać. Wykończyć go tak jak podano wyżej
smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

matii6 27.05.2011 20:33
bardzo lubię to ciasto
Aniunia773 03.05.2011 13:43
pycha
halinka1011 01.05.2011 23:13
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak