Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak Biryani

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 3
ryż basmati 3-4 szklanki
cebula 2
kurkuma 1 łyżeczka
imbir starty 0,5 łyżeczki
Przyprawa garam masala orientalna Prymat 0,5 łyżeczki
chili zielone szczypta
chili czerwone szczypta
papryka mielona 0,5 łyżeczki
kurma powder 0,5 łyżeczki
Kolendra cała Prymat 0,5 łyżeczki
Goździki całe Prymat kilka
kardamon kilka
sól szczypta
pasta czosnkowa 1 łyżeczka
pomidory krojone z puszki 1

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak Biryani

Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu.

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy do niej pokrojoną w kosteczkę cebulę i ją rumienimy. Do cebuli dodajemy: chili, imbir, garam masala, kurkumę, paprykę, kurma powder, kolendrę, goździki, kardamonu i sól i smażymy przez 2 minuty.

Kurczaka kroimy w kostkę, w rzucamy go oraz pastę czosnkową do cebuli z przyprawami i smażymy przez 10 minut na małym ogniu.

Wlewamy pomidory i smażymy kolejne 10 minut (aż zaobserwujemy, że olej z zalewy oddziela się od pomidorów).

Ugotowany ryż wrzucamy na patelnię i dokładnie mieszamy ze wszystkim.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak