Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

wołowina po burgundzku

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wołowina 1 kg.
brandy 100 ml.
wino czerwone wytrawne 1 szkl.
bulion wołowy 1 szkl.
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
pieczarki 1/4 kg.
cebula 3 szt.
czosnek 2 ząbki
marchew
natka pietruszki 1 łyżka
mąka 2 łyżki
masło 3 łyżki
oliwa
sól
pieprz
boczek wędzony 20 dkg.
Liść laurowy suszony Prymat 2 listki
tymianek 1/2 łyzeczki

Przepis i sposób przygotowania na: wołowina po burgundzku

mięso opłukać i pokroić w grubszą kostkę skropić połową brandy wymieszać i odstawić najlepiej na noc w chłodne miejsce,następnego dnia rozgrzać oliwę 2 łyżki z 2 łyżkami masła i obsmażyć mięso aż się przyrumieni,dodać obraną umytą i pokrojoną w kostkę marchew i posiekaną cebulę,całość oprószyć mąką i chwilę jeszcze smażyć dodać resztę brandy wymieszać wlać wino,bulion,dodać posiekany i utarty z odrobiną soli czosnek,koncentrat pomidorowy,tymianek,liść laurowy,ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem wszystko wymieszać przykryć i dusić na małym ogniu do miękkości,na patelni rozgrzać pozostałą oliwę i przesmażyć pokrojoną w paski szynkę lub boczek i dołożyć do mięsa,pieczarki umyć jeśli są małe to zostawić w całości większe pokroić i przesmażyć na tłuszczu pozostałym ze smażenia szynki lub boczku jak odparuje z nich woda dodać do gotującego się mięsa wymieszać,podawać z ziemniakami zapieczonymi w naczyniu żaroodpornym w piekarniku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 05.01.2014 12:33
Super przepis
Robert10 01.05.2011 14:23
wykwintne jedzonko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak