Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort urodzinowy - ciemny

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
Krem:
Dodatki:

Przepis i sposób przygotowania na: Tort urodzinowy - ciemny

7 jajek
szklanka cukru
2 łyżki kakao
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
szklanka mąki

Białka ubijamy na sztywną piane, dodajemy cukier i dalej miksujemy, następnie dodajemy po jednym żółtku mieszając na wolnych obrotach. Kakao, mąkę i proszek do pieczenia mieszamy razem, wsypujemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wylewamy na posmarowaną od dołu i posypaną grysikiem tortownice i pieczemy przez ok. 40 minut w temp. 180*

krem:
2 kostki dobrego masła
2 jajka
0,5 szklanki cukru pudru

Miękkie masła miksujemy z cukrem (można dodać wiećej) , a następnie dodajemy po 1 całym jajku i jescze miksujemy do powstania jednolitego kremu - dzielimy na 3 częsci.

Dodatki:
alkohol
powidła
orzechy włoskie - posiekane
ozdoby

Upieczony biszkopt kakaowyprzekrawamy na 3 częsci. Pierwszą od dołu nasączamy alkoholem, smarujemy powidłami a następnie 1 częscia kremu, nakładamy drugą warstwe biszkoptu - smarujemy dżemem i kremem, kładziemy trzecia częś biszkoptu. pozostalym kremem smarujemy cały tort (góre i boki). Brzegi tortu obsypujemy posiekanymi orzechami i lekko dociskamy, góre dekorujemy kreme i ozdobami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sara1 29.04.2012 13:44
smacznie wygląda
Marybeth
Marybeth 18.11.2011 15:52
pycha!
BernadettaP 02.11.2011 11:23
jak tort, to tylko domowy :-)
amorzenek 02.05.2011 09:07
łądny
Gabriela7 02.05.2011 08:57
piękny
iwa643 02.05.2011 08:37
fajny
monika154 01.05.2011 19:29
piękny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak