Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto czekoladowe

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 125 g
cukier 150 g
cukier waniliowy 1 opakowanie
jajko 3 sztuki
gorzka czekolada 200 g
mąka 100 g
sól 1 szczypta
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
truskawki do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowe

Czekoladę połamaną na kawałki i masło włożyć do rondelka i roztopić na niewielkim ogniu, następnie ostudzić.
Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez 5 minut. Ciągle miksując wlewać roztopioną czekoladą z Kasią (zostawić odrobinę do ozdobienia gotowego ciasta). Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia i dodać do ciasta. Wymieszać łyżką wpuszczając dużo powietrza do środka.
Gotową masę przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po ostudzeniu pokroić na kawałki i na każdym umocować plasterek truskawki za pomocą kropli roztopionej czekolady.
Wychodzi pyszne ciasto z chrupiącym wierzchem i wilgotnym środkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sunnymood 21.10.2012 21:48
wspaniała propozycja;)
agnieszkalider 19.10.2012 13:05
Coś niesamowitego :)
kaja1991 02.10.2012 12:23
wygląda cudownie;)
Andysz 03.05.2012 12:28
mniam mniam:))
rjustysia 18.09.2011 15:31
Świetne!
Grażyna13 07.09.2011 15:27
Pyszne !
Jolanta40 02.09.2011 09:21
ależ smakowicie się prezentuje !
everything 16.08.2011 14:52
wow az mam smaka
Gosia40 02.05.2011 20:42
uwielbiam ciasta czekoladowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak