Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

nalewka ukraińska

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wódka
wiśnie 2 kg
czarna porzeczka 1 kg
maliny świeże 1 kg
cynamon kawałek
Goździki całe Prymat
migdały
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: nalewka ukraińska

Wszystkie owoce zgniatamy drewnianą łyżką w makutrze.Gdy zbierze się sok tak po 6 godzinach wyciskamy go i dokładnie przecedzamy,warzymy sok.Tyle ile mamy soku tyle dajemy wódki i cukru i mieszamy.Po wymieszaniu sprawdzamy ile mamy objętościowo płynu.Na każdy litr dajemy 4 utłuczone migdały,4 gozdziki i jeden kawałek kory cynamonowej.Wlewamy wszystkie składniki do butelki i szczelnie zamykamy,zostawiamy na słońcu i codziennie wstrząsamy butelką żeby przyspieszyć rozpuszczenie się cukru.Nalewka jest gotowa po 6 tygodniach,wtedy ją przecedzamy i zlewamy do butelek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Daria14 03.05.2011 15:30
dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak