Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kiełbaska grzybowa

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

grzyby świeże 20 dkg
cebula 2 szt
jajko 7 szt
olej do smażenia
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczki
boczek 10 dkg
sól

Przepis i sposób przygotowania na: kiełbaska grzybowa

Boczek drobno kroimy,cebulę siekamy i lekko solimy.Pięć jajek gotujemy na twardo.Grzyby najlepiej podgrzybki oczyszczamy,przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą gotujemy 10 min,następnie odcedzamy i siekamy.Jajka rozdrabniamy.Na gorącym oleju podsmażamy cebulę,następnie dodajemy boczek ,grzyby i jajka,chwilkę trzymamy na patelni,zdejmujemy z ognia i solimy,doprawiamy pieprzem i majerankiem.Gdy masa nieco ostygnie dodajemy 2 jajka i mieszamy.Z powstałej masy formujemy kulę i starannie zawijamy ją gazą.W dużym garnku gotujemy wodę solimy wkładamy kule i gotujemy 15 min,kiedy będzie już ugotowana kładziemy ją na drewnianej desce nakrywamy drugą i przyciskamy jakimś ciężkim przedmiotem.Gdy całkowicie ostygnie wyjmujemy kiełbasę z gazy i kroimy na cienkie plasterki jak wędlinę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

m1monika 07.11.2011 23:44
super
Krystyna32 29.10.2011 10:20
extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak