Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Swojski ser

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko swojskie 1 l
sok z cytryny 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Swojski ser

1litr mleka przegotowujemy do temp 38* C i starannie mieszamy z 3 łyżkami soku z cytryny .Mleko przykrywamy czystym płótnem lub pielucha tetrowa i pozostawiamy w ciepłym miejscu aby zgęstniało ,na 2-3 godziny wystarczy. Następnie ogrzewamy je powoli tak jak mleko kwaśne w temp 50 8 C Lun garnek z mlekiem wstawiamy na drugi większy z prawie wrzącą wodą .Gdy ser oddzieli się od serwatki i utworzy prawidłowy skrzep ,zlewamy delikatnie na gęste sito lub gęsta czystą gazę i pozostawiamy do powolnego odcieknięcia nadmiaru serwatki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rybciia 02.07.2013 13:05
swojski najlepszy!!!
cooleczka 09.04.2013 09:56
uwielbiam swojski ser- i na słono i na słodko :) niestety mogę go tylko kupić i to raz na rzadki czas; chociaż słyszałam, że niektórzy robią z pasteryzowanego
Motorek 28.08.2012 09:23
smaczny
makjato 25.09.2011 22:44
super, chyba spróbuję zrobić
Elżbieta17 21.07.2011 14:14
Pyszny serek:)
ben-ka 30.06.2011 08:57
ciekawy przepis.
barbara11561 06.06.2011 11:36
Super:):)
amorzenek 08.05.2011 08:58
ciekawe
iwa643 08.05.2011 08:52
fajniutkie
anja3107 05.05.2011 12:49
zgadzam się są świetne
katarzyna124 05.05.2011 08:48
moja mama robi taki ser, najlepszy na świecie:) Swojskie sery są o niebo lepsze niż te ze sklepu:)
Marzena34 04.05.2011 20:44
gratulacje-a serek wart wypróbowania
mirosława4 04.05.2011 20:44
kiedyś taki serek robiła moja babcia
edyta44 04.05.2011 11:32
niema jak wlasnej roboty
Katarzyna/kate1980 29.04.2011 21:26
moja mama robi podobnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak