Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

flaki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żołądki wołowe 2000 g
kości wołowe 500 g
seler 200 g
pietruszka 150 g
pory 50 g
cebula 200 g
tłuszcz 40 g
mąka 20 g
masło 25 g
Bułka tarta klasyczna Prymat 30 g
pieprz do smaku
Majeranek suszony Prymat do smaku
papryka mielona do smaku
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: flaki

Ugotować wywar z kości(porąbanych) i przypraw.Oczyszczone i dokładnie umyte flaki zalać zimną wodą i przecedzonym wywarem z kości,gotować do miękkości(4-5godzin).Oczyszczone,umyte warzywa pokrajać w paseczki i dusić z dodatkiem tłuszczu w małej ilości wody.Ugotowane flaki pokrajać w cienkie paski.Do wywaru z flaków dodać uduszonych warzyw i pokrojonych flaków,podprawić,zagotować i porcjować na głębokie talerze.Przyprawy należy podać oddzielnie w pojemnikach na przyprawy.Porcję flaków na talerzu należy posypać tartą zrumienioną bułeczką i polać stopionym masłem.Do flaków podaje się oddzielnie pieczywo.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak