Styropian

Styropian

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    3 szkl
  • 1/2 szkl cukru pudru

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

  • masło lub margaryna

    25 dag.
  • śmietana 18 proc

    1 litr
  • wiórki kokosowe

    20 dag
  • białka

    5
  • 1 szkl. cukru

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • 1-2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z wyżej wymienionych składników zagniatamy ciasto i dzielimy je na 2 równe części. Pierwszą część wykładamy na spód blaszki i smarujemy ją powidłem śliwkowym lub jakąś inną konfiturą. Drugą część wkładamy do lodówki.

Następnie ubijamy białka z cukrem, dodajemy śmietanę i pozostałe składniki. Mieszamy. Wykładamy to na ciasto posmarowane już wcześniej powidłem. Na wierzch trzemy drugą część ciasta. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 °C. Następnie studzimy ciasto, co powinno trwać minimum do trzech godziny. Można urozmaicic owocami i dac na warstwe ciasta na dole zamiast powideł. Najlepiej smakuje dnia nastepnego.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

aleksa123

17.02.2012 19:21
ciekawy pomysł

PaniMISIOWA

30.10.2011 09:39
ale z chęcią bym takie zjadła

eli_555

08.05.2011 23:09
pycha ciacho

Sarenka

01.02.2011 21:49
W sobote zabralam sie za to ciasto i okazalo sie, ze nie mam wiórek kokosowych. Bylismy po zakupach, wiec nikomu juz sie nie chcialo isc do sklepu. Zrobie to ciasto z pewnoscia :)

monisia1977

17.08.2010 06:49
fajne

Ewa104

30.07.2010 17:51
Super pomysł i super nazwa!

wedith1

12.07.2010 19:57
Musi pysznie smakować!!!!

SmacznaPyza

24.06.2010 09:31
ta piana rzeczywiście wygląda jak kawałek styropianu! tylko mam nadzieję, że smakuje lepiej :-)))

iwa643

18.06.2010 07:15
nazwa powalająca

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat