Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto SHREK

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 szkl
cukier 1 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Masa: sok pysio 1 l
budyń śmietankowy 3 op
śmietana 30% 500 ml
galaretka agrestowa 4 szt
delicje 2 małe op
Biszkopt 5 szt
jajko 5 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto SHREK

Biszkopt: białka ubijamy z cukrem na sztywno. Następnie dodajemy żółtka, dalej ubijamy. Na samym końcu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie, lecz dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły. Ciasto wylewamy na blaszkę i pieczemy około 30 minut w temp. 180*C.
Przygotowujemy masę: w szklance soku Pysio rozpuszczamy budynie, resztę soku zagotowujemy, wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając, aż krem będzie gęsty. Gorący krem wylewamy na upieczony i wystudzony biszkopt. Następnie na przestudzony krem wykładamy delicje.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. Na samym końcu dodajemy rozpuszczone wcześniej dwie galaretki w jednej szklance wody. Śmietanę wykładamy na delicje, odstawiamy do stężenia. Następnie dwie galaretki pozostałe rozpuszczamy w 3 szklankach wody, tężejące wylewamy na zastygniętą masę śmietanową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 07.05.2012 08:30
ekstra wygląda
Justyna Jussstiii 11.08.2011 09:45
super
ewaa 07.08.2011 00:23
smaczne
bietka 20.06.2011 10:56
wygląda smakowicie
Misia13 17.06.2011 12:35
pyszne
agnieszka137 29.04.2011 15:46
apetyczne ciacho
halinka1011 29.04.2011 08:48
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak