Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schabik kwitnący z szynkowara

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Soczysty schab ze śliwkami i żurawiną z szynkowaru - doskonały dodatek na kanapkę lub serwowany jako przekąska na imprezie rodzinnej. 

Składniki:

schab bez kości ok. 900 g
śliwki suszone
sól 3 łyżki
majeranek 1 szczypta
tymianek 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
mąka kukurydziana 1 łyżeczka
żurawina

Przepis i sposób przygotowania na: Schabik kwitnący z szynkowara

Przepis na:

  • pieczony schab
  • schab ze śliwkami i żurawiną
  • domową wędlinę

1. Schab namoczyć na około 12 godzin w dobrze osolonej wodzie.

2. Wyjąć i osuszyć, ostrym długim nożem zrobić otwór wzdłuż schabu i nawpychać tam suszonych śliwek, dookoła zrobić mniejsze otwory w kształcie kwiatu i napchać w nie żurawiny suszonej.

3. Przyprawy wymieszać z mąką kukurydzianą i otoczyć w nich mięso. Włożyć do woreczka i włożyć do szynkowaru. Zamknąć i wstawić do lodówki na kolejne 12 godzin.

4. Przygotować garnek z wodą, wstawić szynkowar i podgrzać do prawie wrzenia, zmniejszyć ogień tak, by tylko pojedyncze pęcherzyki odrywały się od dna i parzyć ok 1,5 godziny.

5. Po tym czasie szynkowar wyjąć i wstawić do zimnej wody, a po wystudzeniu wstawić do całkowitego schłodzenia do lodówki.
Zdjąć pokrywę, odgarnąć galaretkę i lekko ogrzać szynkowar, by mięso dało się wyjąć. Zdjąć folię.

Tak przygotowany schab może być idealną przekąską na imprezę lub święta rodzinne. Bardzo dobrze smakuje z chrzanem oraz ćwikłą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krokodyl 07.05.2012 00:57
mniami
mariel78 23.04.2012 00:15
ależ to smakowicie wygląda
kochanyptysiu 05.10.2011 09:19
mój ulubiony
polly66 10.08.2011 09:37
no ja do tej pory dawałam albo żurawinę albo śliwki ale nie oba:) ale bardziej mnie zaciekawiła ta mąka kukurydziana
Misiabe 29.04.2011 12:14
Sama często schabik robie ale dotąd nie pomyślałam żeby dodać żurawiny! Świetnie!!
halinka1011 29.04.2011 08:47
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak