Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ogórki nadziewane sandaczem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki 4 duże
filet z sandacza 1/2 kg
cebula 1 szt
masło 1 łyżka
jajko 1 szt
żółtko jajek 1 szt
słonina 8 plasterkow
bulion rybny 1 szklanka
mąka 1 łyżka
wermut 3 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka
cukier szczypta
sól
pieprz
bułka 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: ogórki nadziewane sandaczem

Cebulę obieramy siekamy i szklimy na maśle.Pozbawioną ości rybę przepuszczamy przez maszynkę razem z odciśniętą bułka.Mieszamy z jajkiem i cebulą i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Masę dokładnie wyrabiamy.Ogórki obieramy kroimy wzdłuż na pół usuwamy pestki.Połówki wkładamy na minutę do osolonego wrzątku i wyciagamy i przelewamy zimną wodą,następnie osuszamy i nadziewamy przygotowanym farszem.Każdą połówkę przykrywamy cienkim plasterkiem słoniny wkładamy do rondla podlewamy bulionem i dusimy 30 min pod przykryciem.Na patelni robimy białą zasmażkę z masła i mąki,,rozprowadzamy ją bulionem spod ogórków,chwilę gotujemy i mieszamy aż sos zgęstnieje,doprawiamy do smaku cukrem i sokiem z cytryny.Żółtko mieszamy z wermutem wlewamy do sosu mieszamy i podgrzewamy.Ogórki układamy na ogrzanym półmisku polewamy sosem.Podajemy z ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 02.02.2012 09:47
smaczne
kate.500 18.10.2011 10:54
super pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak