Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek serowy na ciepło

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło lub margaryna 125 g
cukier 100 g
jaja 3 sztuki
białko 2 sztuki
słodzik w płynie
proszek do pieczenia 1 opakowanie
cukier waniliowy 1 opakowanie
budyń waniliowy 1 opakowanie
grysik 2 łyżki
sok i skórka z cytryny 1 sztuka
biały ser 1000 chudy

Przepis i sposób przygotowania na: Placek serowy na ciepło

Ser utrzeć z lekko podgrzanym tłuszczem, cukrem i żółtkami. Proszek do pieczenia wymieszać z cukrem waniliowym, budyniem w proszku, grysikiem i startą skórką cytrynową, łyżką dodawać do sera.
Z wszystkich białek ubić pianę, rozprowadzić w masie serowej. Następnie przyprawić je przygotowanym słodzikiem.
Formę skrzynkową długości 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, nałożyć masę serową.
Temp pieczenia: 175 stopni C.
Czas pieczenia: około 60-70 minut.
Około 10 minut od momentu wyjęcia z piekarnika ciasto wytrząsnąć z formy, wyjąć papier.
Najlepiej smakuje na ciepło, podane z owocami z kompotu i ewentualnie udekorowane gęstą lub zwykłą śmietaną.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak