Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

polenta z parmezanem i rozmarynem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wody 1,5l wody
sól
kaszy kukurydzianej 40 dag
masła 10 dag
igieł świeżego rozmarynu łyzka
parmezan starty 4 kopiate lyzki

Przepis i sposób przygotowania na: polenta z parmezanem i rozmarynem

na osolony wrzatek wrzucić kasze kukurydzianą szybko wymieszac aby nie powstały grudki ,zmniejszyć ogień i gotować 30 min,czesto mieszajac az kasza zacznie odchodzić od ścianek garnka .dodać 2 dag masła oraz 2 lyzki parmezanu. mieszać zdjąć z ognia .formę do tarty zwilżyć zimną wodą .ciepła masę wyłożyć do formy i rozprowadzć równomiernie na grubość 3-4 cm posługując się dużym nożem moczonym w naczyniu z zimną wodą.kiedy masa zastygnie wkroić z niej porcje .rozgrzać patelnie grillową i pokrojoną polentę zapiec na niej ok 2 min.resztę masła roztopić na małej patelni lekko podsmażyć na min rozmaryn .polewać polentę masłem i rozmarynem, posypać resztą parmezanu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

alaaa 18.05.2011 20:26
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak