Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka cytrynowo-serowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 250 g
cukier 250 g
sól 1 szczypta
cukier waniliowy 1 opakowanie
zapach cytrynowy 2 sztuki
jaja 4 sztuki
mąka 500 g
proszek do pieczenia 1 opakowanie
cytryna 1 sztuka
tłuszcz do formy
biały ser 250 chudy
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Babka cytrynowo-serowa

Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać łyżkami na zmianę cukier waniliowy, zapach cytrynowy oraz sól wymieszaną z cukrem a także pojedynczo, jaja. Na końcu wsypać ser. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy, wlać tyle wody mineralnej, by ciasto rozrywało się, odchodząc od łyżki. Formę do babki dokładnie nasmarować tłuszczem, nałożyć ciasto.
Temp pieczenia: 180 stopni C.
Czas pieczenia: około 1 godzina.
Ciasto po 10 minutach od wyjęcia z piekarnika wytrząsnąć na kratkę kuchenną. Po kolejnych 30 minutach (powinno być jeszcze lekko ciepłe) nasączyć sokiem cytrynowym: wycisnąć sok z cytryny, zmieszać z taką samą ilością wody, drutem do robótek kilkakrotnie przekłuć ciasto i w wykonane otwory wkropić przygotowany sok.
Krótko przed podaniem posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak