Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torciki łakomczucha

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 200 g
cukier 75 g
sól 1 szczypta
żółtko jajek 1 sztuka
masło 100 g
truskawki 400 g
cukier 50 g
śmietana 300 g
cukier puder 1-2 łyżki
czekoladki nadziewane 1 opakowanie
Żelatyna wieprzowa Prymat
biały ser 250 mielony
cytryna 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Torciki łakomczucha

SKŁADNIKI OD 1-5 SĄ NA CIASTO.
POZOSTAŁE SKŁADNIKI SĄ NA NADZIENIE.

Wszystkie składniki na ciasto sprawnie zagnieść. Uformować kulę i wstawić na 30 minut do lodówki. Następnie cienko rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką. Foremki do torcików (średnica 10 cm, wysokość 4 cm) nasmarować tłuszczem, wykleić ciastem. Przykryć kawałeczkami papieru do pieczenia i napełnić suszonym grochem (tzw. pieczenie na ślepo).
Temp pieczenia: 200 stopni C.
Czas pieczenia: około 15 minut.
Następnie ostrożnie wysypać groch, wyjąć papier, piec kolejne 5-8 minut, aż torciki się przyrumienią.
Przygotować 250g owoców na krem, zmiksować. Żelatynę moczyć 10 minut w zimnej wodzie.
Ser utrzeć ze startą skórką z cytryny, cukrem i sokiem cytrynowym. Dodać zmiksowane owoce. Żelatynę wstawić na kuchenkę i mieszając, rozpuścić na małym ogniu w wodzie od moczenia, wlać do masy serowej, wstawić do lodówki.
Gdy masa zacznie tężeć, dodać ubita wcześniej śmietanę.
Torciki napełnić pozostałym kremem, ozdobić czekoladkami i podzielonymi na kawałki pozostałymi owocami.
Podawać posypane cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak