Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek pomarańczowo-marchewkowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 200 g
sól 1 szczypta
jajko 4 sztuki
mąka 150 g
proszek do pieczenia 1 opakowanie
płatki owsiane 100 g
marchew 300 g
kandyzowana skórka cytrynowa 100 g (pokrojona)
pomarańcza duża 1 sztuka
rum 3 łyżki
margaryna do smarowania formy
margaryna 175 g

Przepis i sposób przygotowania na: Placek pomarańczowo-marchewkowy

Tłuszcz ogrzać do temp pokojowej. Rozbić jaja, oddzielić białka od żółtek, żółtka wymieszane z cukrem i solą odstawić na 20 minut. Następnie utrzeć z tłuszczem pienistą masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z płatkami owsianymi, dodać do masy z tłuszczu, jaj i cukru. Marchew zetrzeć. Najlepiej zrobić to w mikserze. Skórkę cytrynową posiekać jeszcze drobniej. Wymieszać z drobno startą skórką pomarańczową lub zapachem pomarańczowym i rumem. Wszystko domieszać do ciasta. Z białek ubić sztywną pianę, również dodać do ciasta. Ciasto nałożyć do nasmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 26 cm lub do dokładnie nasmarowanej tłuszczem formy z wkładką w środku (do babek).
Temp pieczenia: 175 stopni C.
Czas pieczenia: około 40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak