Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

paruchy z sosem śliwkowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki 1 kg
dzożdzy 10dag
mleko 1/2 l
sól
sos do klusek:
śliwek bez pestek 1/2 kg
masła 10 dag
Cynamon mielony Prymat
Goździki całe Prymat 1-2
smietana 18% 200ml
cukru 1-2 lyzki

Przepis i sposób przygotowania na: paruchy z sosem śliwkowym

z mąki wody(ok 1 szklanki)drozdzy mleka i szczypty soli wyrobić ciasto powinno byc gęste ,odstawić do wyrosniecia ,gdy ciasto trochę podrośnie ponownie je zagniesc i uformowac niewielkie kulki.odstawić do wyrośnięcia .zagotować wodę w dużym garnku obwiązanym czystą ściereczką -tak aby utworzyła na nim rodzaj sita .gdy wrzatek juz silnie paruje zmniejszyć ogień .kulki ciasta ktore urosnąć o 1/3 ,ułożyć na płutnie (w kolejności w jakiej były zrobione )garnek szczelnie przykryć miską .gotować paruchy na małym ogniu 10 min.zajrzeć czy urosły i są gotowe. zrobić sos : wypestkowane śliwki dusić na maśle z dodatkiem przypraw przetrzeć przez sito.dodać śmietankę przyprawić do smaku cukrem ,podawać na ciepło do gorących klusek .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

matii6 07.07.2011 19:28
smaczne
alaaa 23.06.2011 22:16
ciekawy przepis
grazia1 07.06.2011 09:33
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak