Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto pijaczek z makiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
białka jaj 6 szt
mak ponad 1/2 szkl
cukier ponad 1/2 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Krem:
żółtko jajek 6 szt
mąka 1 łyżka
mleko 1/2 l
budyń waniliowy 1 opakowanie
margaryna 1 kostka
cukier do smaku
wódka 1 kieliszek
rodzynki do dekoracji
orzechy do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto pijaczek z makiem

Chłodne białka ubić na sztywną pianę wraz z cukrem. Dodać mak i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Przygotowaną masę wylać na formę do pieczenia wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w 180 C. W międzyczasie przygotować krem: przygotować budyń , czyli do mleka dodać żółtka, cukier, budyń. Zagotować, cały czas mieszać, aby nic się nie przypaliło. Do powstałej masy dodać margarynę , wódkę. Wszystko zmiksować na puszystą masę. Powstały krem wyłożyć na ciasto. Przyozdobić orzechami i rodzynkami. Podawać po schłodzeniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAŁGORZATA108 28.04.2011 19:35
Bardzo zachęcające do skosztowania.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak