Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

nerki cielęce po litewsku

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebula 2 szt
grzyby suszone 10 szt
sól
masło 3 łyżki
chleb czerstwy
mleko 1/2 szklanki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1/2 szklanki
jajko 1 szt
sól
masło 1 łyżka
śmietana 1 szklanka
natka pietruszki 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: nerki cielęce po litewsku

Grzyby myjemy zalewamy dwoma szklankami przegotowanej wody i odstawiamy na 2 godziny,następnie je gotujemy odcedzamy i kroimy w paski.Nerki kroimy wzdłuż na pół i myjemy,wkładamy do zimnej wody i zostawiamy je na godzinę,następnie kroimy na plasterki,chwilę je przesmażamy na mocnym ogniu mieszając,zmniejszamy ogień wlewamy wywar z grzybów i dusimy pod przykryciem 20 min.Cebulę kroimy na półplasterki i lekko ją zarumieniamy,dodajemy grzyby i posypujemy pieprzem i chwilkę smażymy i dodajemy do nerek,solimy i dusimy.Pod koniec duszenia wlewamy śmietane dodajemy natkę pietruszki i doprawiamy do smaku.Mleko mieszamy z jajkiem i odrobina soli.Chleb obieramy ze skórki kroimy na kromki i każdą z nich moczymy w mleku i obtaczamy w bułce tartej .Smażymy na maśle.Nerki podajemy z grzankami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 27.06.2012 10:47
ciekawe..
Margo1 27.06.2012 10:47
ciekawe..
Anna152 05.06.2012 07:42
fajny przepis
pacpaw 13.09.2011 23:02
jak dostanę nerki cielęce napewno je zrobie wg tego przepisu - brzmi wyśmienicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak