Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto biało-żółte

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło lub margaryna 50 g
mleko 3 łyżki
cukier 50 g
cukier waniliowy 1 opakowanie
migdały w płatkach 75 g
masło lub margaryna 75 g
cukier 125 g
cukier waniliowy 1 opakowanie
białko 4 sztuki
mąka 150 g
proszek do pieczenia 2 czubate łyżeczki
mleko 3-4 łyżki
wiórki kokosowe 125 g
cukier 50 g
masło lub margaryna 25 g
cukier waniliowy 1 opakowanie
żółtko jajek 4 sztuki
mąka 100 g
budyń waniliowy 1 opakowanie
proszek do pieczenia 2 czubate łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto biało-żółte

ciąg dalszy składników: 2 łyżki mleka.
SKŁADNIKI OD 1-5 SĄ NA POLEWĘ.
SKŁADNIKI OD 6-14 SĄ NA BIAŁE CIASTO.
SKŁADNIKI OD 15-22 SĄ NA ŻÓŁTE CIASTO.

Masło (margarynę) na polewę rozpuścić, porcjami dodawać mleko, cukier, cukier waniliowy i migdały. Podgrzać mieszając, następnie odstawić do wystygnięcia. W tym czasie na białe ciasto utrzeć masło lub margarynę (ogrzane do temp pokojowej) z cukrem i cukrem waniliowym. Do pienistej masy stopniowo dodawać białka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodawać łyżką na zmianę z mlekiem. Na końcu wsypać wiórki kokosowe. Przelać do formy skrzynkowej wyłożonej papierem do pieczenia. Na żółte ciasto masło lub margarynę również utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, do pienistej masy kolejno dodawać żółtka. Mąkę przesiać razem z budyniem i proszkiem do pieczenia, dodać do masy, dolać tyle mleka, by ciasto ciężko odchodziło od łyżki. Równomiernie nałożyć na białe ciasto. Górną powierzchnię żółtego ciasta posmarować polewą.
Temp pieczenia: 175 stopni C.
Czas pieczenia: 45-60 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak