Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kostki marcepanowe z ciasta olejowego

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 sztuk
cukier 200 g
cukier waniliowy 1 opakowanie
olej sojowy 250 ml
mleko 4 łyżki
mąka 300 g
proszek do pieczenia 1 opakowanie
mielone migdały 60 g
kakao 1 łyżka
cynamon 1 łyżeczka
Ziele angielskie mielone Prymat 1/4 łyżeczki
brązowy rum 20 ml
masa marcepanowa 100 g
cukier puder 50 g
konfitura morelowa 2 łyżki
kuwertura gorzka 200 g
posiekane pistacje 2 łyżki
Imbir mielony Prymat 1/4 łyżeczki
goździki mielone 1/4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Kostki marcepanowe z ciasta olejowego

Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na pienistą masę, jeśli to możliwe odstawić do momentu zupełnego rozpuszczenia się cukru. Następnie powoli dodawać olej i mleko, ucierać. Dosypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, na końcu ostrożnie dorzucić migdały, kakao, rum i przyprawy. Posmarowaną tłuszczem blachę wyłożyć papierem do pieczenia. papier posmarować ponownie cienką warstwą oleju i nałożyć ciasto.
Temp pieczenia: 180 stopni C.
Czas pieczenia: 25-30 minut.
Ciasto przez chwilę pozostawić na blasze, następnie przełożyć na kratkę kuchenną. Po zupełnym wystygnięciu zagnieść masę marcepanową z cukrem pudrem i rozwałkować do wielkości ciasta. Konfitury morelowe rozcieńczyć 1 łyżką wody, mieszając podgrzać i posmarować ciasto, następnie natychmiast masę marcepanową. Kuwerturę rozpuścić na parze, posmarować nią ciasto. Bezzwłocznie posypać pistacjami. Ciasto pokroić na małe kwadraty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak