Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort Luna

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło lub margaryna 250 g
zapach pomarańczowy 1 sztuka
cukier 250 g
jajko 6 sztuk
mąka 150 g
mąka ziemniaczana 100 g
kakao 1 łyżka
proszek do pieczenia 1,5 czubatej łyżeczki
tłuszcz do formy
masło lub margaryna 250 g
zapach cytrynowy 1 sztuka
twaróg 100 g
cukier puder 250 g
wiórki czekoladowe
aromat rumowy 1 sztuka
sok truskawkowy 2-3 (gęsty)

Przepis i sposób przygotowania na: Tort Luna

Wszystkie składniki ciasta (aż do zapachu rumowego) wymieszać i utrzeć. Na samym końcu dodać zapach rumowy.
Spód tortownicy o średnicy 26-28 cm nasmarować tłuszczem i nałożyć tylko 2-3 łyżki ciasta.
Temp pieczenia: 200-225 stopni C.
Czas pieczenia: 10-12 minut.
Po klei upiec około 6-8 spodów aż do wyczerpania całego ciasta.
Studzić na kratce. W tym czasie na kremową masę utrzeć masło na nadzienie, zapach cytrynowy, biały ser i cukier puder, na koniec porcjami dodawać sok truskawkowy. Każdy spód posmarować kremem i nałożyć je na siebie w taki sposób, aby utworzyły tort. Górną powierzchnię posypać wiórkami czekoladowymi, tort wstawić na ok 1 godzinę do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak